Ogólnopolski Portal Informacyjny. Portale regionalne BAI.
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa


 
Wtorek, 31 marca 2020
Wybierz miasto na mapie
Poczuj letnie smaki także zimą!
Data dodania: 2014-10-29 09:33:51
Jedź warzywa także zimą! Cukinia bez wątpienia kojarzy się nam z latem. W Gotuj z Bai polecamy przepis na letnie smaki nawet wtedy, kiedy temperatura za oknem niebezpiecznie spada w dół!

Składniki:

ilość sztuk: 6 słoików

3 kg cukinii kolorowej
5 łyżek soli
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi, startej na dużych oczkach
1 kg papryki, pokrojonej w kostkę
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego chili
3 łyżeczki białej gorczycy
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry ziarnistej
kilka liści laurowych - po 1 na słoik
olej

Przygotowanie:

Cukinie wyszorować, nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na długie płaty. Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
.
Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić na 2-3 godziny.
Cukinie i cebulę odcisnąć, wymieszać, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy i gorącym płynem zalać sałatkę; odstawić na 3 godziny.
Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 20-30 minut w garnku wyłożonym ściereczką, wlewając tyle wody, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.

Gotowe! Ciesz się pyszną sałatką z cukinii o każdej porze roku!

allrecipes.pl//kg
Tagi: allrecipes.pl, przepis, cukinia, przetwory,
Najczęściej czytane
× Z ostatniej chwili! Czy nadeszła zmiana systemu polityczno-ekonomicznego na ziemi? Z ostatniej chwili. Poszukiwany Michał 22-latka i jej dziecko odnalezione
CZYTAJ WIĘCEJ
go to top