Ogólnopolski Portal Informacyjny. Portale regionalne BAI.
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa


 
Piątek, 18 października 2019
Wybierz miasto na mapie
Kuchnia w metalu
Data dodania: 2015-05-29 20:40:54
Kuchnia w metalu
Źródło zdjęcia: Materiały Partnera
Metalowe blaty i meble w kuchni są coraz chętniej wybierane. Na ich popularność na pewno ma wpływ coraz większa oglądalność programów kulinarnych. Miłośnicy gotowania chcą także własne kuchnie upodobnić do tych profesjonalnych, w których aż błyszczy od chromu i nierdzewnej stali.

Metalowe, błyszczące lodówki, piekarniki i kuchenki mikrofalowe na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach i dziś już nikogo nie dziwią. Moda na metal zatacza jednak coraz większe kręgi i tak po chromowanych dodatkach zaczęła dominować całą przestrzeń kuchenną. Domowa kuchnia coraz częściej zaczyna przypominać laboratorium.


Blat z metalu wady i zalety

Używany jest w przemysłowych kuchniach z powodu łatwego czyszczenia i walorów higienicznych - w mikroszczelinach, które są w blatach drewnianych lub fornirowanych nie pozostają resztki pożywienia, a tym samym nie rozwijają się w nich drobnoustroje. Coraz chętniej jest także wybierany do zwykłych, domowych kuchni. Wygląda bardzo efektownie - nadaje kuchni sznyt nowoczesności, a małe pomieszczenia optycznie powiększa. Gospodynie cenią go także, ze względu na łatwość czyszczenia. Można na nim postawić gorący garnek bez obawy, że ulegnie odkształceniu lub się stopi. Jednak ma także sporo wad. Przede wszystkim metal jest trudny do kształtowania.
. Nie sprawdzi się więc w kuchniach, które mają nietypowe wymiary lub zastosowane są nietypowe meble. Choć jest łatwy do czyszczenia, jednak będzie na nim widoczna choćby najmniejsza kropla wody. Trzeba go po myciu bardzo starannie wycierać do sucha. Łatwo jest go także zarysować ostrymi przedmiotami, lub ostrym zmywakiem. Z czasem rysy są naprawdę mocno widoczne, co wygląda mało estetycznie. Co pewien czas trzeba je więc usuwać - najlepiej przy pomocy specjalnych past do polerowania. "Metalowe blaty są mało stabilne, trzeba je bardzo starannie zamontować. Nie sprawdzą się więc na zwykłych meblach, ponieważ wymagają specjalnego stelażu, który go otrzymuje na stałym miejscu. Coraz częściej stosowanym rozwiązaniem jest przyklejanie metalu do płyt drewnianych lub wiórowych." - czytamy na stronie http://www.erabox.pl/

Jak wybrać metalowy blat?

Metalowe blaty mają jednak duże grono zwolenników. Szczególnie chętnie montowane są we wnętrzach industrialnych, w loftach, którym często nadaje się charakter przemysłowy, a nawet w kuchniach w stylu... wiejskim. W tych ostatnich spotkać można blaty miedziane. Są one bardzo efektowne, jednak miedź lubi z czasem śniedzieć, wymagają więc bardzo starannego czyszczenia. Miedź jest metalem miękkim więc stosunkowo łatwo można taki blat uszkodzić - przy nieuważnym odkładaniu garnków lub kuchennych akcesoriów pojawiają się wgniecenia i zarysowania.

Do wnętrz nowoczesnych najczęściej wybierane są blaty aluminiowe lub ze stali kwasoodpornej. Stal kwasoodporna dzięki dodaniu do stopu chromu i niklu jest odporna na korozję i bardzo łatwa w czyszczeniu. Nieco droższe są blaty z tzw. głębszym szlifem, które są wyjątkowo odporne na uszkodzenia i zarysowania. Blaty wykonane ze złej jakości stali mogą dosyć szybko skorodować.

Materiały partnera / E.S.
Tagi: kuchnia w metalu, metalowe blaty do kuchni
Najczęściej czytane
× Z ostatniej chwili! Czy nadeszła zmiana systemu polityczno-ekonomicznego na ziemi? Z ostatniej chwili. Poszukiwany Michał 22-latka i jej dziecko odnalezione
CZYTAJ WIĘCEJ
go to top