Ogólnopolski Portal Informacyjny. Portale regionalne BAI.
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa


 
Wtorek, 31 marca 2020
Wybierz miasto na mapie
Tarta limonkowa
Data dodania: 2014-01-29 20:19:57
Tarta limonkowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią nietypowe połączenia w kuchni. Cierpkość limonki zostaje tu bowiem zrównoważona słodyczą herbatników, „szorstki” spód kontrastuje natomiast z kremowym serkiem.
Ciasto przygotowuje się szybko, bez pieczenia, należy tylko odczekać dwie godziny, aż się schłodzi...
. co dla smakoszy może nie być łatwe :)

2 limonki
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
80 ml gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
250 g herbatników (mogą być z czekoladą)
100 g masła

Przygotowanie:

Limonki sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij. Masło i pokruszone herbatniki zmiksuj w blenderze. Przesyp na formę do tarty i ugnieć, aż wypełnią cały spód i boki (ja boki pominęłam). Wstaw do lodówki na pół godziny. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier. Zmiksuj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę - przed dodaniem jej do masy lekko przestudź. Miksuj szybko, aż składniki się połączą. Masę wylej na schłodzony spód. Ciasto, przed podaniem, powinno stać w lodówce co najmniej dwie godziny.

Ania Kutela
Tagi: ciasta i ciasteczka
Najczęściej czytane
× Z ostatniej chwili! Czy nadeszła zmiana systemu polityczno-ekonomicznego na ziemi? Z ostatniej chwili. Poszukiwany Michał 22-latka i jej dziecko odnalezione
CZYTAJ WIĘCEJ
go to top